2013. június 19., szerda

Boszorkányság

A Boszorkányság

Mi is az a Boszorkányság?


A Boszorkánysághoz sok tévhit, és hamis állítás kötődik. A mai Boszorkányságot( más néven Wicca) Gerard Gardner a 19. század végén született angol férfi hozta lérte. Téves az az elmélet mi szerint ő alkotta meg a wiccát, mert ő "csak" összegyűjtötte a boszorkányhit egyes tételeit, és hagyományait, és azokat új formába öntve alkotta meg a modern boszorkányságot. Gerard Gardner 1884. Június 13. született az angliai Blundellandba. Skót származású, favágó családból származik, de apja békebíró volt. Családja egészen az 1600-as évek elejéig  vezethető vissza, pontosan 1610-ig amikor egy ősét Grissell Gardnert  boszorkányság vádjával mágja halálra itélték. Fiatal korába nevelőjével bejárta Európát, később pedig Malajziát, és Borneót is. Első könyve a Krisz és más Maláj fegyverek címet viselte, és 1929-ben Szingapúrban adták ki először. Második könyve egy regény volt  melynek címe: Istennő érkezik. Ezt 1939-ben adták ki. Ekkor már tagja volt a Crotona nevű szabad kőműves páholynak, ahol megismerte a boszorkánymesterséget. Ennek a alapítója a teológus Mrs. Besant Scott, Annie Besant lánya volt. A Crotonán belül volt egy titkos csoport mely befogadta Gardnert, egy boszorkány coven( vagy céh) aminek  Old Dorothy Clutterbuck volt a Főpapnője. Mikor 1951-ben eltörölték a boszorkányság elleni törvény Gerard kivált a kovenből és sajátot alapított. Itt kezdte el Doreen Valientével az újkori boszorkányság alapjainak letételét. Egészen haláláig a Wicca megreformálásán dolgozott számos könyvet kiadva közben. Halála 1964. február 12.-én következett be. A 80 évet megélt reformernek rengeteget köszönhetünk. Gondoljunk rá tisztelettel, és szeretettel. Részletes életrajz: http://osara.wicca.hu/gardner.html

Fogalma:

A Boszorkányság egy természet tisztelő új pogány( NEM HITETLEN!) vallás. Sokan csak a Boszorkány Mágiát keresik, és látják meg. De a Wicca egy vallás, és életfelfogás. Legfontosabb szabálya a "Tégy bármit, de ne árts" A Boszorkányok tisztelik a Földet, az állatokat, a növényeket és védik ezeket. Tisztelnek minden embert nemtől, kortól, bőrszíntől, vallástól, és anyagi helyzettől függetlenül. A Wiccák életébe nem fér bele a rasszista, kirekesző gondolkodás módok. Használnak Mágiát, de csak jó, és önzetlen célre. Gonosz, vagy ártó célra TILOS használniuk. Alkalmazzák a természet, a rúna, a gyertya, elementális mágiát, de ezt egy vallásos keretbe foglalva. Két istensége létezik. Az Istennő, és az Isten, akiket sokféle képpen hívnak, pl. Szarvas Isten, és Hold Istennő. A Boszorkányoknak 21 fő ünnepe van. Ebből 13 telihold ünnep (Esbat, vagy más néven Estabat) és nyolc az ún. Erő Napjai(más néven Sabbat).
Mivel a Boszorkány év November 1-től kezdődik, ezért az év első ünnepe a Yule, a Nap Isten újjászületése. Szokás ilyenkor Yule tuskót égetni. A második a Február 2.-i Imbolc, amit neveznek Candlemmasnak, és a Lámpák Ünnepének is. Hagyományosan ehhez hozzátartozik a farsangi mulatság, és azt üstbe, vagya földre gyújtott tűz. A harmadik az a tavaszi napéjegyenlőséghőz köthető Ostara, ez az Istennő ünnepe, és a termékenységé. A negyedik az Április  30.-án( szokták még Május 1.-én tartani) tartott Beltane ilyenkor szokás az örömtűz gyújtás( balefire) és az újjászületéssel kapcsolatos tevékenységek. A következő a nyári napforduló táján tartott Litha, vagy Nyárközép. Ezt Június 21.-én, vagy 22.-én tartják. Egyes amerikai covenek(céhek) június 15.-én tartják. Szokás a tűz ugrás.A következő a Lugnasad( egyes helyeken Lammasnak hívják) az első aratás ünnepe. Szokás búza kalászt, és csóhé babát égetni. ez után a második aratás, és a szőlő ünnepe a Mabon( ez egy középkori boszorkány neve volt.). Az év utolsó ünnepe, a halál ünnepe. Október 31.-ére eső Samain.
Ha kíváncsi vagy még többre akkor katt IDE!


Hagyományos Wicca eszközök

Athame: Mágikus tőr/kés, fizikai vágásra nem használják, csak mágikus célra, pl. az Erő irányítására, varázskör vetésre. Nyele általában fekete, pengéje lehet egyes, vagy dupla élű. A hagyományos kialakítás szerint dupla élű tőr, mely hasonlít a középkori harci tőrökre. Az Istenhez tartozó eszköz. A Tűz elemhez tartozik.
Varázspálca: Fából készült, kristály, vagy fém díszítésű mágikus eszköz, feladatai megegyeznek  az Athaméval, energia irányításra, áldásra, és egyéb varázslatokra való. Hossza általában a tulajdonos könyökétől, a mutató ujja hegyéig erő távolságnak felel meg. Lehet a végén kristály, réz,  csont, ezüst, arany, acél, és egyéb kövek, ásványok. A fa általában csiszolt, és festett, fekete, vagy barna. Az Istennőhöz kapcsolódó eszköz A Levegő elemhez tartozik
Istennő, Isten jelkép: A wicca hívők, szokták az oltárra helyezni, lehet festmény, saját rajz, szobor, vagy egy egyéb jelkép ami kötődik az istenséghez. Pl. Agancs, makk, kristálygömb, félhold szobor. stb. Szent tárgyak.
Üst: Az egyik legősibb, és legfontosabb eszköz, az Istennő jelképe. Nem csak  főzetek, és bájitalok főzésére használják, szoktak benne mágikus tűzet gyújtani, vizet tölteni jóslás céljából. A Víz elemhez tartozik.
Seprű: Egy szintén fontos és régi eszköz. A tévhittel ellentétben nem repülnek rajta a boszorkányok. A középkorban valóban "lovagoltak" seprűt, de csak a szántóföldeken ugráltak vele a jobb termés érdekében. Mágikus tisztításra, megszentelésre, és a ház védelmére használják. Az Istennő jelképe. A levegő elemhez tartozik.
Pentákulum: Nem a fordított, ötágú csillag! Ez egy súlyos tévhit. Ez egy lapos tárgy, fából, kőből, fémből, agyagból, vagy más természetes anyagból. Minimálisan egy pentagramma van rajta,( Nem fordított) de lehet még rajta rúna, és más mágikus jel. A Föld elemhez tartozik, az Isten jelképe.
Kehely: Egy talpas pohárszerű, fa, fém, üveg, kristály, agyag, eszköz. A Torta és Bor (más néven Egyszerű Lakoma)szertartásnál használják a szertartási ital elfogyasztására, és tárolására. A Víz elemhez tartozik, az Istennő jelképe.
Egyéb eszközök: A boszorkányok használnak még csengettyűket, gyertyákat, füstölőket,  kristályokat, ingát, és sok helyütt Labrüszt is. Ez egy két fejű bárd, ami az ókori Görögországból származik, fizikai vágásra nem használják. Az Istennő jelképe.

Alapvető Wicca hittételek

Mik is azok a hittételek? Nos minden vallásnak vannak hittételei, melyek a vallás gerincét alkotják. ezek határozzák meg hogy a vallás követői mit, és hogyan hisznek. Nos a boszorkányságban az alapvető hitétel az istenségek kettőssége. Az Istennő, és az Isten tökételes párosa. Az Istennő a Holdat, az Isten a Napot jelképezi, de nagyon sok mindenek az istenei, íme néhány aspektus.
Istennő: Istennője a Holdnak
Istennője a tengereknek, óceánoknak.
Istennője a nőknek, anyáknak, lányoknak (ide tartozik a hármas aspektus, a szűz, az anya, és a banya)
Istennője a gyógyításnak, és a varázslatnak
Természetesen ezek csak példák, még rengeteg aspektusa létezik.
Isten: Istene a Napnak.
Istene a Földnek.
Istene a vadaknak, erdőknek.
Istene a földművelésnek.
Istene a vadászatnak, és a halásztatnak.
Istene a harcnak.
Mint az Istennőnél, ezek is csak példák. Az Istennek is rengeteg aspektusa van még.

Hagyomályos szertartási rendszer

A Wiccába mint fentebb írtam vannak bizonyos ünnepek, és ekkor szoktak szertartásokat rendezni. Persze vannak spontán szertartások is, pl. gyógyító szertartás, mágikus szertartás. Ezeket szinte bármikor lehet tartani. Íme tehát a hagyományos szertartások menete.
Megtisztulás: Lehet egy sima fürdés is miközben mélyeket lélegzel, esetleg meggyújtasz egy gyertyát, füstölőt.
Tér megtisztítása: Ez most fizikai, és mágikus módon is értendő. Ha a szoba , vagy hely szemetes, piszkos az zavarhat a szertartás alatt, és tiszteljük meg az Istennőt, és az Istent hogy kitakarítunk. Aztán jöhet a mágikus takarítás a boszorkány seprűvel söpörjünk fel, de nem is kell érinteni vele a talajt csak vizualizálni hogy a negatív energiák távoznak. Szokás még füstölőt gyújtani mert az tisztító hatással bír, illetve vizet, vagy sót hinteni körbe.
Oltár felállítása: Nos még nem írtam az oltárról, ezért sem mert ez az megérdemel egy egész cikket. Nos állítsuk fel az oltárt, ahogy azt később leírom.( kétféle általános módja van, az elemek szerinti, és az égtájak szerinti.)
Kör vetés: Még erről se írtam, ugyan azon okokból mint az oltárról sem.
Égtájak Urainak megidézése: Lehet egy könyvből, vagy internetről szedett megidéző is, de írhatsz sajátot is. A lényeg hogy először északra, majd keletre, majd délre végül nyugatra fordulj és hangosan szólítsd meg őket. íme egy példa.
Észak Ura jöjj, kérlek jelenj meg körömbe, s áld meg szent teret(mert a varázskör szent!)
Kelet Ura,  tűz szelleme jöjj, s tiszteld meg e helyet.
Légy kreatív és alkoss sajátot, de ha hagyományosat szeretnél keresd meg a neked legjobban megfelelőt.
Az Istennő, és az Isten megidézése: Hasonló módon működik. Erre van két pozitúra amit használni szoktak. Ezek a következők:

Istennő pozitúra:

 
Terpeszben, kezünket a fejünk magasságáig emelni( kb. szem magasságig)

Isten pozitúra:

 
Majdnem teljesen zárt lábakkal, kezünket  keresztbe rakani magunk előtt( mint a fáraók)
Szertartásos, vagy mágikus tevékenység
Torta és Bor: (ismerik még Torta és Sör,és Egyszerű Lakoma néven is) Nem kell alkoholt inni ha nem szeretnél, lehet szőlőlé, almalé, tej,stb. csak szénsavas üditő nem. A tortát lehet apró süteménnyel, vagy egy darab kekszel is helyettesíteni. Ez a mini szertartás az Erő földelésére, és lezárásnak való.
Köszönet az Égtájak Urainak, és az Istennőnek, Istenek: Használj hasonló mintát mint a megigézéshez csak köszönő formába
Pl: Ó Hold Úrnő légy áldott, s köszönöm hogy eljöttél, vagy Szarvas Isten köszönöm hogy megtisztelted köröm, légy áldott.
Az Égtájak Urainak szintén abba az irányba kell fordulni és úgy mondani a köszöntőt.  Pl. Nyugatnak Ura légy áldott, hogy eljöttél.
vagy Dél Ura köszöntelek téged, áld meg kérlek máskor is szertartásom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése